Hoe schrijf je een goede website tekst?
Goede websiteteksten zijn cruciaal voor een goed werkende website, en met een goed werkende website bedoel ik; een website die converteert. Met een goed geschreven tekst trek je de aandacht, wek je interesse en beantwoord je de vragen van websitebezoekers. Het is dus belangrijk dat je teksten duidelijk en makkelijk leesbaar zijn voor je doelgroep.
Vergeet daarnaast niet dat je webteksten niet alleen schrijft voor je websitebezoekers, maar ook voor zoekmachines. Je kan nog zulke pakkende en goed geschreven teksten schrijven, maar als jouw website niet wordt gevonden in de zoekmachines als; Google of Yahoo, dan loop jij klanten mis.
Een Google ready website
Laat jij je website maken door studio mine, dan lever ik je website compleet Google ready af. Dit houdt in dat ik de basis van jouw website optimaliseer volgens de regels van Google. Zo zorg ik er o.a. voor dat de interne link-building klopt, de afbeeldingen zijn gecomprimeerd en ik de structuur aanduid door middel van H1, H2 en H3 koppen.
Ik wil dat jouw website van A tot Z klopt. Daarbij is het belangrijk dat de webteksten die je mij aanlevert passen bij het plaatje wat jij wilt uitstralen met je bedrijf. Samen bespreken wij welke informatie waar komt te staan op je website. Zo kijken we naar de structuur, de koppen, inhoud en welke call-to actions ik ga verwerken in je website. Zo heb jij handvatten om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van je teksten. Gebruik daarbij onderstaande tips en jij schudt die goede webteksten zo uit je mouw!
Voor wie schrijf je?
Bedenk voordat je gaat schrijven goed voor wie je precies je teksten schrijft. Wie gaat het lezen? Hoogstwaarschijnlijk is de belangrijkste bezoeker jouw ideale klant. Bedenk waarom zij op jouw website terechtkomen en welke vragen zij hebben. Zij komen niet zomaar op jouw website. Ze zijn op zoek naar de oplossing van hun probleem. Dit kan voordehandliggend zijn, maar vergis je hier niet in. Je gaat er al snel vanuit dat je doelgroep al precies weet waarnaar hij op zoek is.
Voorbeeld: Stel je hebt een hondenuitlaat service. Er zijn natuurlijk mensen die de knoop al hebben doorgehakt en ervoor kiezen gebruik te maken van zo’n service. Zij zijn voornamelijk op zoek naar informatie als; hoe veel kost de uitlaatservice, zit je in de buurt en heb je goede recensies? Je wilt hen overhalen bij jou te kopen in plaats van bij de concurrent.
Dan heb je ook nog een groep van mensen die nog niet overtuigd zijn of een hondenuitlaatservice de oplossing is van hun probleem. Hen wil je eerst overtuigen van de voordelen van de service. Is dit gelukt, dan wil je hen overtuigen de service bij jou af te nemen.
Zo bestaan er allerlei soorten groepen met verschillende vragen en behoeften. Ik kan het mij bijna niet voorstellen, maar het kan zijn dat er een groep bestaat die nog niet van het bestaan van een hondenuitlaat service af weet. Hen wil je dus informeren over wat een hondenuitlaatservice precies is.
Actieve schrijfstijl
Bij webteksten is het belangrijk gebruik te maken van een actieve schrijfstijl. Mensen hebben tegenwoordig maar weinig geduld. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je websitebezoekers binnen 5-10 seconden beslissen of zij de pagina interessant vinden of niet. Zij moeten dus in een handomdraai zien of de informatie waarnaar zij op zoek zijn op jouw website te vinden is. Daarom adviseer ik je om een actieve schrijfstijl te hanteren. Schrijf zo kort mogelijke zinnen en schrap de overbodige woorden.
- Schrap hulpwerkwoorden zoals: kunnen, zullen, willen en worden
- Schrijf korte zinnen
- Schrijf waar je kan in de tegenwoordige tijd
- Verwijder onnodige stopwoordjes
Als extra tip kan ik je meegeven om je tekst te schrijven zonder te veel na te denken over de actieve schrijfstijl. Staat alles wat je wilt vertellen in je tekst? Begin pas daarna met het herschrijven ervan.
Aansprekende koppen
Zoals ik hierboven uitlegde, scannen websitebezoekers je website eerst of zij het antwoord op hun vraag kunnen vinden op je website. Geef daarom met kopjes aan welke informatie je geeft in de alinea’s. Zo laat je overzichtelijk zien hoe je tekst is opgebouwd, welke thema’s aan bod komen en waar welke informatie te vinden is.
Een bijkomend voordeel van het gebruik van koppen is dat zij de nieuwsgierigheid van de lezer aanwakkeren.
Let bij het toepassen van tussenkoppen op:
- Omschrijf in één zin wat de lezer in de alinea kan lezen
- Zorg dat de tussenkoppen een soort samenvatting geven van je tekst
- Zet belangrijke informatie nooit in de tussenkop, maar in de tekst zelf
Zoekwoorden
Een belangrijk onderdeel voor zoekmachineoptimalisatie; het gebruik van de juiste zoekwoorden. Voordat je begint met schrijven doe je een onderzoek naar je doelgroep. Zoals omschreven bij onderdeel 1, is het belangrijk dat je goed weet wie je doelgroep is en waar zij naar op zoek zijn.
Weet je niet goed hoe je zelf een zoekwoordenonderzoek kan doen? Er is van alles over te vinden op internet! Laat jij je website maken door studio mine, dan geef ik je een aantal tips & tricks.
Doe dus van tevoren een zoekwoordenonderzoek. Weet je niet goed hoe dit moet? Er is van alles over te vinden op het internet. Als voorbeeld deze zoekwoordenonderzoek handleiding van Doublesmart.
Call-to-actions
Je website heb je niet voor niets. Jij wilt hiermee klanten binnenhalen. Websitebezoekers willen zo snel mogelijk zien wat de bedoeling is van je website en wat er van hen wordt verwacht. Een goede call-to-action button trekt de volledige aandacht van de bezoeker en verhoogt het aantal conversies op je website.
- Zorg voor een call to action button op elke pagina
- Gebruik een opvallend design
- Plaats de call-to-action button op de juiste plaats
- Geef de call-to-action een naam die aanzet tot actie. Voorbeeld: Neem contact op, profiteer nu of Download E-book
Heb je vragen?
Heb je vragen over het schrijven van je websiteteksten, laat het mij vooral weten! Dan kijk ik of ik je nog met wat tips & tricks kan voorzien 🙂