Wat is een landingspagina?
Al eens van landingspagina’s gehoord? De kans is groot. Maar weet je ook wat én waarom ze er zijn? In deze blog leg ik het je uit. Landingspagina’s zijn namelijk ontzettend handig om in te zetten om het verkeer naar jouw website te verhogen.
Wat is het nut van een landingspagina?
Een landingspagina is een webpagina die ontworpen is om bezoekers op te laten landen na het klikken op een advertentie of andere externe link. Bijvoorbeeld in de Google zoekresultaten. Het doel van een landingspagina is om bezoekers te overtuigen om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier, het kopen van een product of het downloaden van een e-book.
Landingspagina’s zijn vaak gericht op een specifieke doelgroep en worden geoptimaliseerd om de conversie te maximaliseren. Ze zijn minimalistisch qua design en bevatten weinig afleidingen zodat de bezoeker zich kan concentreren op de call-to-action. Soms is het menu zelfs compleet uitgeschakeld. Bezoekers worden gedwongen om te scrollen omdat ze niet naar andere pagina’s kunnen doorklikken.
Waar komt de naam landingspagina vandaan?
Oorspronkelijk komt de naam uit Google Analytics (gratis software van Google om vrijwel alle activiteiten naar, op en van je website te meten) De naam: landingspage, zegt eigenlijk al genoeg: Het is de eerste pagina waarop jouw bezoeker landt in jouw website.
Hoe jij landingspagina’s kan inzetten
Er zijn meerdere manieren om landingspagina’s in te zetten en ik zal er twee behandelen. De eerste is landingspagina’s schrijven met als doel om je kansen te spreiden bij je doelgroep. Zijn er meerdere zoektermen die omschrijven wat jouw bedrijf doet? Dan gebruikt jouw doelgroep verschillende zoekwoorden in Google om informatie te vinden. Heb jij bijvoorbeeld een kapsalon? Dan zal de één je zoeken door kapsalon in te typen, maar een ander kapper. Het is natuurlijk fijner lezen als je consistent één woord gebruikt in je teksten. Gebruik jij over je hele website het woord kapsalon? Maak dan een landingspage waarbij je het woord kapper in de tekst verwerkt.
Deze landingspage is niet opgenomen in je menu. De bezoeker landt alleen via deze pagina op jouw website en zal daarna via je menu doorklikken naar je andere pagina’s. Dit kan je bijvoorbeeld ook doen als je in verschillende steden of dorpen gevonden wil worden in Google. Maak dan meerdere landingspagina’s aan waarbij je per pagina een andere stad/dorp gebruikt in de tekst. Lees in mijn blog over het schrijven van webteksten hoe je onderzoek kan doen naar het zoekgedrag van jou doelgroep.
De tweede manier voor het gebruiken van landingspagina’s is om een salesfunnel te maken waarop je doelgroep landt als zij klikken op jouw advertentie in een zoekmachine. Een goed voorbeeld hiervan is het AIDA-model die ik hieronder bespreek.
Hoe schrijf je een goede landingspagina?
Start met het in kaart brengen van je doelgroep en het doel van de landingspagina. Begin met een duidelijke en pakkende kop die de aandacht van de bezoeker trekt en de boodschap van de pagina samenvat. Gebruik vervolgens subkoppen en korte, bondige paragrafen om de boodschap verder uit te werken. Voeg overtuigende afbeeldingen en video’s toe om de aandacht vast te houden en de boodschap te versterken. Maak gebruik van duidelijke en aantrekkelijke call-to-actions om de bezoeker aan te zetten tot actie. Staat je landingspagina live? Check dan regelmatig of je landingspagina resultaat oplevert. Test en optimaliseer je pagina om je conversie te verhogen. Gebruik bijvoorbeeld andere call-to-actions of kopteksten.
Het AIDA-model
Het AIDA-model is een marketingmodel dat staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Dit model helpt je om effectieve advertenties, marketingcampagnes en landingspagina’s te schrijven die je doelgroep aantrekt, hun interesse wekken, hun verlangen aanwakkeren en hen uiteindelijk aanzetten tot actie. Het model beschrijft het proces dat een potentiële klant doorloopt, vanaf het moment dat hij voor het eerst in aanraking komt met jouw product of dienst tot het moment dat hij overgaat tot aankoop of conversie. Het AIDA-model is daarom perfect om te gebruiken voor het schrijven van je landingspagina.
Verschil tussen een landingspagina en blog
Het belangrijkste verschil tussen een blog en een landingspagina is het doel. Een blog informeert, vermaakt of brengt een discussie op gang. Het doel van een blog is om de lezer aan je te binden en te informeren over een bepaald onderwerp. Een landingspagina daarentegen is een specifieke pagina ontworpen voor een specifiek doel, zoals het verkopen van een product, het genereren van leads of het promoten van een evenement. Het doel van een landingspagina is om je bezoeker te overtuigen om een bepaalde actie te ondernemen en te converteren. Landingspagina’s zijn vaak gericht op een specifiekere doelgroep.
Heb je vragen?
Heb je vragen over het schrijven van landingspages? Laat het mij vooral weten! Dan kijk ik of ik je nog met wat tips & tricks kan voorzien 🙂